Akció!

Színes, festhető flexibilis szegőléceink 50%-os árkedvezménnyel kaphatók a készlet erejéig (bruttó 1.195 Ft/léc)

2400x28x28 mm, 10-270° között hajtogatható laminált MDF lécek

Képek

Szerelési útmutató

A legjobb eredmény elérése érdekében a munka megkezdése előtt ismerkedjen meg a szerelési instrukciókkal!

A szükséges eszközök:

 • PVC vágó kés (snitzer)
 • Ceruza és mérőszalag
 • Fém vonalzó
 • Derékszög (vinkli)
 • Folyékony szög típusú építési ragasztó; Az átlagos ragasztó szükséglet a felület és a ragasztó minőségétől függ, körülbelül 120-140 ml négyzetméterenként.

szerszámok

1. Előkészítés


Szállítsa a lemezeket a munka helyszínére és legalább 24 órával a szerelés megkezdése előtt bontsa fel a csomagokat!
Vigyázzon, hogy mindig tiszta kézzel nyúljon a panelhez (a csomagolás eltávolításakor keze könnyen összekoszolódhat). Ne mozgassa a panelt nútféderes részénél tartva, mert az könnyen elhajolhat vagy megsérülhet, megnehezítve a későbbi egymásba illesztést!

A panelek bármilyen felületre felszerelhetők, úgymint betonra, fára, gipszkartonra vagy farost lemezekre. Ellenőrizze, hogy a fal viszonylagosan egyenes és a felülete tiszta legyen. A laza tapétát feltétlenül el kell távolítani!

Ha beton felületre rögzíti fel a paneleket, bizonyosodjon meg róla, hogy a beton száraz, pormentes és mindenhol stabil, nincsenek elváló részei. Kisebb horpadások, bemélyedések, karcolások nem jelentenek problémát, ha egyébként a fal egyenes. Ha a fal olyan mértékben egyenetlen, hogy az kétségessé teszi a burkolás minőségi kivitelezését, akkor a felületet nivellálni vagy párnafázni kell.

2. Vágás


A panelt az éles késsel a tapétázott oldala felől vágjuk. Először óvatos vágást ejtsünk a panel színe felől, aztán határozottan vágjuk át a panelt. Nem probléma, ha csak második-harmadik alkalomra sikerül, de közben ne hajlítsuk meg a lapot.

Rendkívül fontos, hogy a PVC vágó kést egyenesen, derékszögben tartsuk a panelre, miközben vágjuk. Vezetőként használjunk fém vonalzót.

Az elektromos csatlakozóknál, kapcsolóknál vagy egyéb kivezetéseknél szintén PVC vágó késsel vágjuk ki a megfelelő méretű lyukat, először kisebbet, mint a doboz mérete. Később, felragasztás után könnyebb a hosszabbító karika helyének pontos kivágása. Rossz méréssel vagy figyelmetlen kivágással az egész panelt elronthatjuk!

FONTOS FIGYELMEZTETÉS: elsősorban a textil tapétás panelekkel való munkánál fontos, hogy amennyiben a textilre vágási morzsalék kerül, azt a porszívó teljesen tiszta keféjével, új ruhakefével vagy mosogató kefével finoman távolítsuk el. Semmiképpen ne próbáljuk kézzel lesöpörni, mert azzal beledörzsölhetjük az anyagba!

3. Ragasztás


A panel mindkét hosszanti szélétől 3 centiméterre egyenletesen vigyünk fel egy-egy csík ragasztót. A panel közepén pedig szintén hosszanti irányban, 20 centiméterenként helyezzünk el pöttyöket a ragasztóból.

A ragasztó használatakor mindig vegyük figyelembe annak használati utasítását, mert az termékenként eltérhet!

4. Párnafázás


Párnafa, szigetelés

Papírtapétás lapok:

Először szereljük fel a 19 x 44 milliméteres párnafákat.
A párnafákat úgy rögzítsük a falon, hogy köztük lévő távolság a középvonalaktól mérve 290 mm legyen. Tegyünk a párnafára kb. 200 milliméterenként ragasztó pogácsákat majd fixáljuk a lapokat tűzőgéppel is. A kapcsok közötti távolság ne legyen több mint 100 mm. A kapcsok 10-14 mm méretűek legyenek.

Textiltapétás panelek:

A párnafákat úgy rögzítsük a falon, hogy köztük lévő távolság a középvonalaktól mérve 300 mm legyen. A panelek hátoldalán, a szélektől kb. 15 millimétere vigyünk fel ragasztó csíkokat a középső területre pedig ragasztó pöttyöket (pogácsákat), egymástól kb. 200 mm távolságra. Az előzőtő laptól kis távolságra nyomjuk a panelt a falhoz, majd oldal irányba nyomva passzítsuk őket.


szerelés


5. Befejezés

Az elektromos csatlakozók dobozára helyezzünk fel hosszabbító karikákat, amelyek a panel szintjével nivellálnak. Ilyet bármely elektromos szerelési szakboltban, barkácsáruházban kapunk.

A sarkok és szélek lezárására különböző élzárókat és profilokat használhatunk.

TIPP: A belső és külső sarkokat fa, fém és műanyag lécekkel díszíthetjük, védhetjük.


Porózus farostlemez és tapétázott panel együttes felrakása

Nagyon gyenge hangszigetelésű közfalak szigetelése esetén (pl. tisztán érthető az is, hogy mit mond a szomszéd) feltétlenül javasoljuk, hogy növeljék a szigetelő réteg vastagságát. Ezt a natúr porózus farostlemez előzetes felrakásával lehet elérni, ami lehet 12, 18 vagy 25 mm vastag. Erre installálják a tapétázott Isotex panelt.


A porózus natúr panel felrakása

Ragasztáshoz használjunk jól ragasztó szilikont, amit pogácsákban vigyünk fel a panelre a szélek mellett és középen. Egy kartus szilikont nyugodtan elhasználhatunk egy panelre. Egyenetlen falfelületnél szöggel vagy csavarral biztosíthatjuk a lapot.

A porózus natúr lap is PVC vágó késsel vágható és vágandó. Ügyeljünk, hogy teljesen vágjuk át, „pattintani”, törni nem szabad.


A tapétázott panel ragasztása a natúrhoz

Itt is szilikont használjunk, de kisebb pogácsákat nyomjunk a tapétás lap hátuljára és a szélek mellett a lehető legsűrűbben. Fél kartus szilikont használjunk egy tapétázott panelhez. Tűzőgépet nem tudunk használni a rögzítéshez, mert a kapocs kiesik. 1,5 cm-es pozdorja csavarral azonban nagyon jól biztosíthatjuk a lapot (3-4 laponként, ha szükségét érezzük). Vigyázzunk arra, hogy ne szakítsuk át a panelt, de a következő panel könnyen illeszthető legyen.
Házimozinál, illetve ahol nagy zajterheléssel kell számolni, ne használjunk csavart!


Utólagos belső hőszigetelés

MINDEN INSTALLÁLÁS ESETÉBEN JAVASOLJUK, HOGY AMENNYIBEN KÉTSÉGEI VANNAK A FELRAKÁS SIKERÉT ILLETŐEN, INKÁBB KÉRJEN TŐLÜNK KIVITELEZŐT.

2019.06.14-én megtörtént a hangszigetelés,

"2019.06.14-én megtörtént a hangszigetelés, ami a szomszéd lakásból átszűrődő, a falba épített csövek erős vízfolyás hangjai, illetve kopogó hangok, és hangos beszéd miatt vált szükségessé. Az Isotex lapok a Danosa lapokkal kombinálva kb. 80%-ban csökkentették az áthallást, ami lényegében élhetőbbé tette a lakásunkat (a nyugalom ugyanis akkor válik igazi kinccsé, ha előtte az ember hosszú éveken keresztül megtapasztalta az ellenkezőjét…). Említést kell még tennem a kivitelezőkről: gyors, profi munkát végeztek, pedig a nagy hőség, és a rengeteg aljzat (TV, termosztát, telefon, stb.) nem igazán könnyítette meg a dolgukat. Távozásukkor teljesen tiszta, kulturált munkaterületet hagytak maguk után. Eredetileg úgy terveztük, hogy majd le fogjuk festetni a szigetelést, de olyan szerencsésen sikerült kiválasztani a színt, hogy arra már nem volt szükség. A végeredmény minden igényünket kielégítette, vagy inkább nyugodtan mondhatom: túl is teljesítette azt."

Üdvözlettel, és köszönettel: András | 2019.06.14.

 • Bemutatóterem

  Euro-log székház, földszint
  1107 Budapest, Ceglédi út 19.

  Nyitva tartás
  H, K, Sz, Cs: 12.00-17.00

  Viszonteladók »

 • Házhoz szállítás

  Vevőink számára az alábbi díjtételek mellett szállítunk házhoz:

  Budapest: 10.500 Ft +ÁFA
  Budapest 40 km-es vonzáskörzete: 15.500 Ft +ÁFA

  Nagyobb távolság esetén kérje egyedi ajánlatunkat.

  Az emeletekre történő felhordást a díj nem tartalmazza, ugyanis csak a sofőr megy az áruval. A lapok súlya, és mérete miatt egy ember nem tudja a paneleket a lépcsőházakban mozgatni. A változás jogát fenntartjuk!

 • Szerelési szolgáltatás

  Az ISOTEX szigetelő panelek installációjához igényes, lelkiismeretes, gyakorlott kivitelezőket tudunk ajánlani.