Tisztelt vásárlóink! 2024. június 3. és augusztus 28. között bemutatótermünk hétfőn, kedden és szerdán tart nyitva 12-17 óra között.

Szerelési útmutató

Javasoljuk, hogy minden olyan esetben amikor kétségei vannak a felrakás sikerét illetően, inkább kérjen tőlünk kivitelezőt. Danosa nehézmembránt tartalmazó hangszigetelő rétegrendek felrakását semmiképpem nem javasoljuk saját kivitelezésben megpróbálni!

A legjobb eredmény elérése érdekében a munka megkezdése előtt ismerkedjen meg a szerelési útmutatóval!

A szükséges eszközök

Szükséges szerszámok
  • PVC-vágó kés (ún. sniccer)
  • Ceruza és mérőszalag
  • Fém vonalzó
  • Derékszög (vinkli)
  • Folyékony szög típusú építési ragasztó

Az átlagos ragasztószükséglet a felület és a ragasztó minőségétől függ, körülbelül 120-140 ml négyzetméterenként.

1. Előkészítés

Szállítsa a lemezeket a munka helyszínére, és legalább 24 órával a szerelés megkezdése előtt bontsa fel a csomagokat!

Vigyázzon, hogy mindig tiszta kézzel nyúljon a panelhez (a csomagolás eltávolításakor keze könnyen összekoszolódhat). Ne mozgassa a panelt a nútféderes részénél tartva, mert az könnyen elhajolhat vagy megsérülhet, megnehezítve a későbbi egymásba illesztést!

A panelek bármilyen felületre felszerelhetők, úgymint betonra, fára, gipszkartonra vagy farostlemezre. Ellenőrizze, hogy a fal viszonylagosan egyenes és a felülete tiszta legyen. A laza tapétát feltétlenül el kell távolítani!

Festetlen vakolatnál, illetve meszelt falaknál, tehát olyan felületeknél, amelyek még sohasem kaptak mélyalapozást, muszáj azzal kezdeni, mert ezek a felületek a legerősebb ragasztót is „megeszik”. Ha a mélyalapozással létrejön a ragasztási híd, akkor a továbbiakban tökéletesen lehet ragasztani.

Ha betonfelületre rögzíti fel a paneleket, bizonyosodjon meg róla, hogy a beton száraz, pormentes és mindenhol stabil, nincsenek elváló részei. Kisebb horpadások, bemélyedések, karcolások nem jelentenek problémát, ha egyébként a fal egyenes. Olyan mértékben egyenetlen felületnél, amely kétségessé teszi a burkolás minőségi kivitelezését, a felületet nivellálni (kiegyenlíteni) vagy párnafázni kell.

Amennyiben a rétegrend Isoplaat lemezekkel kezdődik, a szabályos felület azokkal is könnyen létrehozható. Sőt: hőszigetelésnél megfontolandó, hogy használatával erősebb szigetelést kapunk, felrakása, szintezése pedig egyszerűbb a párnafák használatánál.

2. Vágás

A panelt az éles késsel (sniccerrel) a tapétázott oldala felől vágjuk. Először óvatos vágást ejtsünk a panel színe felől, aztán határozottan vágjuk át a panelt. Nem probléma, ha csak második-harmadik alkalomra sikerül, de közben ne hajlítsuk meg a lapot!

Rendkívül fontos, hogy a PVC-vágó kést egyenesen, derékszögben tartsuk a panelre, miközben vágjuk. Vezetőként használjunk fém vonalzót.

Az elektromos csatlakozóknál, kapcsolóknál vagy egyéb kivezetéseknél körvágó alkalmazásával tökéletesen szabályos lyukat tudunk vágni az anyagba. Ügyeljünk arra, hogy nagyon precízen mérjük ki a helyet, és ne ugorjon meg a fúró a kezünkben, mert könnyen csúnya sérülést okozhat a panel felületén. Ha nincs megfelelő méretű körvágónk, akkor a PVC-vágó késsel vágjuk ki a megfelelő méretű lyukat, először kisebbet, mint a doboz mérete. Később, felragasztás után könnyebb lesz a pontos méret kivágása.

Figyelem! Rossz méréssel vagy figyelmetlen kivágással az egész panelt elronthatjuk!

3. Ragasztás

A panel mindkét hosszanti szélétől 3 centiméterre egyenletesen vigyünk fel egy-egy csík ragasztót, vagy 5-8 centiméterenként tegyünk egy-egy ragasztópöttyöt (pogácsát) A panel közepén pedig szintén hosszanti irányban, 20 centiméterenként helyezzünk el pöttyöket a ragasztóból.

A ragasztó használatakor mindig vegyük figyelembe annak használati utasítását, mert az termékenként eltérhet!

Az általunk forgalmazott nagy kezdeti tapadó szilárdságú ragasztó igen sűrű. Gyenge minőségű kinyomó pisztollyal keserves vagy lehetetlen lesz dolgozni. Érdemes venni vagy kölcsönkérni egy komolyabb, esetleg áttételes pisztolyt.

4. Párnafázás

Először szereljük fel a 19 x 44 milliméteres párnafákat.

Szerelés párnafára

A párnafákat úgy rögzítsük a falon, hogy a köztük lévő távolság a középvonalaktól mérve 290 mm legyen. Tegyünk a párnafára kb. 200 milliméterenként ragasztó pogácsákat, majd fixáljuk a lapokat tűzőgéppel is. A kapcsok közötti távolság ne legyen több mint 100 mm. A kapcsok 10-14 mm méretűek legyenek.

Megjegyezzük, hogy a párnafás kivitelezés rendkívül ritka. Sokkal gyakrabban fordul elő, hogy lambériára, gipszkartonra, OSB lapokra vagy valamilyen bútorlapra kerül fel az Isotex lap.

(Főleg tetőterekben, de irodai válaszfalaknál vagy lakások utólagos gipszkartonos válaszfalainál, könnyűszerkezetes házaknál, illetve faházak esetében alkalmazzák.)

Itt folyamatos párnafaként tekinthetünk az egész felületre, a panelek közepén ragasztót használunk, a nútos széleken pedig alkalmazhatjuk a sokkal olcsóbb tűzést a fentiek szerint.

5. Befejezés

A sarkok és szélek lezárására különböző élzárókat és profilokat használhatunk

Porózus farostlemez és tapétázott panel együttes felrakása
A porózus natúr panel felrakása
A tapétázott panel ragasztása a natúrhoz

Szerelési videók megtekintése

Szerelési segédanyagok

Kérdése van? Bizonytalan?

Ingyenes tanácsadással és termékmintával várjuk! Látogasson el bemutatótermünkbe vagy hívja szakértő kollégáinkat. Szívesen segítünk!

Ajánlatkérés