Hangszigetelés

NAGYON FONTOS:

A hangszigetelésre egészen más fizikai összefüggések érvényesek, mint a hőszigetelésre. Az, hogy egy anyag egyaránt jó hő- és hangszigetelő, nem jelenti azt, hogy ugyanolyan vastagságú burkolat egy csapásra megoldja mindkét problémánkat.

Belső hőszigetelés és hangszigetelés utólag

Akinek áthallásos problémája van, vagy azt akarja megelőzni, de nincsenek ismeretei a hangszigeteléssel kapcsolatban, mindenképpen érdemes előzetesen hozzáolvasnia a témához. Ha ezt az interneten teszi, akkor még arra is ügyelnie kell, hogy ott rengeteg megtévesztő információ is van, akár tudatlanságból, akár szándékos félrevezetésből.

A lényeg, hogy a felhasznált hangszigetelő anyag hangszigetelő képessége (típusától függetlenül) nem adódik hozzá lineárisan az adott falfelület szigetelőképességéhez. Tehát ha van egy válaszfalunk, amely 30 dB hangcsillapítású, és rajta keresztül halljuk, hogy a szomszéd éppen valamelyik televíziócsatornát nézi, akkor egy 22 dB hangcsillapítású anyag (pl. az ISOTEX 12 mm vastag panelja) felrakásával a falunk nem 30 + 22 = 52 dB-es hangszigetelő képességgel fog rendelkezni, hanem kb. 33 dB-essel, ami nem jelent a fülünk számára érdemi változást.

Amennyiben hatékonyan meg akarjuk emelni a szigetelni kívánt fal hangszigetelési képességét, akkor az ISOTEX panelek esetében meg kell növelni a szigetelés vastagságát. Ha normál életviteli hangokat hallunk a szomszédból, mint beszélgetés, tévézés, gyerekzsivaj, akkor a 25 mm-es natúr porózus lap kerül először a falra, majd a 12 mm-es tapétázott ISOTEX lap. Ugyanarról az anyagról van tehát szó, normál léghangok esetén nincs is szükség másra.

Egyszerű hangszigetelési képességet összehasonlító kísérlet polisztirol (nikecell, hungarocell), natúr porózus farostlemez és kőzetgyapot között.

Előfordul, hogy a vevőink nagyon durvának ítélik meg az áthallást, és 2 réteg natúr porózus lapot rakatnak alulra. Az eredményt a vásárlók úgy írják le, hogy az eddig idegesítő hangok eltávolodtak, egy részük teljesen kiesik, másik részük “lekerekedik”, elviselhető háttérzajjá szelídül, ami adott esetben az építési szabványoknak megfelelő válaszfalak esetén is előfordulna.

Ez a javasolt megoldás az ún. léghangok esetében. A felrakás technológiája a lenti videón tekinthető meg.

Isotex hangszigetelés jellemző rétegrend

Ha testhangok (pl. dübögés, kopogás, lift hangja) vagy mély, basszus hangok (pl. hifi felszerelés, házimozi mélynyomója) is áthallatszanak, vagy ún. vizes hangok jönnek át a szomszédból (wc öblítése, csapok hangja, surrogás a csövekben), akkor az ISOTEX hangszigetelést más hangszigetelő anyaggal kell kombinálni.

Ez a DANOSA nehéz panel, amely már nagyon alacsony frekvenciákon is kiemelkedő hangszigetelő értékeket mutat. A 4 mm vastag membrán súlya 6,5 kg, ezért nem javasolt a felragasztása közvetlenül a vakolatra. Ekkora tömeg ugyanis esetleg lerántja azt. A technológia hasonló lesz a fent részletezett szigetelési megoldáshoz: Először a 25 mm-es natúr porózus lap kerül fel, majd a 4 mm-es DANOSA membrán és végül a 12 mm-es ISOTEX panel. Ezzel a hangszigetelés tömeg-rugó-tömeg elve is érvényesül, sokkal hatékonyabb megoldás jön létre, mint a DANOSA közvetlen felragasztásával.

Ezt a technológiát láthatják a lenti videón.

Isotex-Danosa M.A.D hangszigetelési rendszer mély, test- és vizes hangok szigetelésére is

Az Isotex, amely elsősorban a léghangok tartományában nagyon hatékony, kiegészül a spanyol Danosa gyár ötszörös nehézségű hang- és rezgés csillapító membránjával, ami a mélynyomó által keltett frekvenciák ellen, vagy a bevésett vízcsövek, rossz szerelvényezés miatti zajok ellen is hatásos. A Danosa M.A.D. 4 mm vastag, de négyzetméter súlya kb. 6 kg. Ha csak nagyon mély frekvenciák, vagy csak erős test- és mély hangok okoznak gondot, akkor az önálló alkalmazása is megoldás lehet. Ilyenkor két réteg gipszkarton között kell alkalmazni.

Gyerekszoba, XVII. kerület

"Két éve hőszigeteltük belülről a gyerekszobát egy finn gyártmányú termékkel. A gyerekeim akkor voltak 2-és 4 évesek és természetesen sokat játszottak a laminált parkettán és előszeretettel építettek kis kuckókat a sarkokba. Vásároltuk a házat, így persze az első télen kiderült, hogy a laminált parketta alatt nincs hőszigetelés, a külső falak pedig sugározták a hideget. Így visszavetettük a parkettát és egy 8 mm-es natúr farost lap került alá, a falra pedig egymásba csúszó, előre tapétázott 12 mm vastag lapok. Ezek teljesen megváltoztatták a szoba klímáját, ez lett a legkellemesebb helyiség a házban. Két év kellett, hogy a nappali falaival tudjuk folytatni a szigetelést, ahogy nőttek a gyerekek, úgy lakták be a ház teljes terét. A férjem a neten felfedezte, hogy időközben egy másik gyártó is hasonló termékeket forgalmaz, de lényegesen olcsóbban. Elmentünk a mintaterembe és valóban egy az egyben ugyanazt a terméket találtuk meg, csak Isotex néven. Az árkülönbség alapból annyira kedvező volt, hogy bőven kiadta a munkadíjat, de mi éppen egy akciót is kifogtunk. A lakásban most körülölel bennünket végre a meleg, tökéletes a klíma. Kb. 30 négyzetmétert rakattunk fel, ami szűk egy nap alatt megvolt, pedig a gyerekeim folyamatosan ott produkálták magukat a mestereknek. Minden kisgyerekes családnak őszintén ajánlom az Isotex lapokat, ha vannak kellemetlenül, vagy a gyerekekre egészségére veszélyes hideg falaik, de mi felnőttek is sütkérezünk a kiegyenlített melegben."

Ági

 • Bemutatóterem

  Euro-log székház, földszint
  1107 Budapest, Ceglédi út 19.

  Nyitva tartás
  H, K, Sz, Cs: 12.00-17.00

  Viszonteladók »

 • Házhoz szállítás

  Vevőink számára az alábbi díjtételek mellett szállítunk házhoz:

  Budapest: 8.500 Ft +ÁFA
  Budapest 40 km-es vonzáskörzete: 12.500 Ft +ÁFA

  Nagyobb távolság esetén kérje egyedi ajánlatunkat.

  Az emeletekre történő felhordást a díj nem tartalmazza, ugyanis csak a sofőr megy az áruval. A lapok súlya, és mérete miatt egy ember nem tudja a paneleket a lépcsőházakban mozgatni. A változás jogát fenntartjuk!

 • Szerelési szolgáltatás

  Az ISOTEX szigetelő panelek installációjához igényes, lelkiismeretes, gyakorlott kivitelezőket tudunk ajánlani.