Tisztelt vásárlóink! 2024. június 3. és augusztus 28. között bemutatótermünk hétfőn, kedden és szerdán tart nyitva 12-17 óra között.

Hangszigetelés

hangszigetelés

A 12 mm vastag Isotex panel hangszigetelő képessége 22 dB.

Ezzel együtt is csak egy hangszigetelő rétegrend befejező, burkoló panelje lesz, mert alkalmazása egy adott falon 2,5-3 dB javulást fog eredményezni, ami az esetek többségében még általában kevés.

Amennyiben hatékonyan meg akarjuk emelni a szigetelni kívánt fal hangszigetelési képességét, akkor meg kell növelni a szigetelés vastagságát. Ha normál életviteli hangokat hallunk a szomszédból, mint beszélgetés, televíziózás, gyerekzsivaj stb., akkor a 25 mm-es natúr porózus lap kerül először a falra, majd a 12 mm-es tapétázott Isotex lap. Ugyanarról az anyagról van tehát szó, normál léghangok esetén nincs is feltétlenül szükség másra.

A szigetelés vastagsága 37 mm.

Szigetelő anyagok összehasonlítása

Egyszerű hangszigetelési képességet összehasonlító kísérletet láthat a következő videóban polisztirol (nikecell, hungarocell), natúr porózus farostlemez és kőzetgyapot között.

Előfordul, hogy a vevőink nagyon durvának ítélik meg az áthallást, és két réteg natúr porózus lapot rakatnak alulra.

Az eredményt a vásárlók úgy írják le, hogy az eddig idegesítő hangok eltávolodtak, egy részük teljesen kiesik, másik részük “lekerekedik”, elviselhető háttérzajjá szelídül, ami adott esetben az építési szabványoknak megfelelő válaszfalak esetén is előfordulna.

A szigetelés vastagsága 62 mm.

Ez a javasolt megoldás az ún. léghangok esetében. A felrakás technológiája a lenti videón tekinthető meg.

Isotex hangszigetelés jellemző rétegrend (mély, vizes és testhangok)

Ha testhangok (pl. dübögés, kopogás, lift hangja) vagy mély, basszushangok (pl. hifi felszerelés, házimozi mélynyomója) is áthallatszanak, vagy ún. vizes hangokat hallunk a szomszédból (wc öblítése, csapok hangja, surrogás a csövekben), akkor az Isotex hangszigetelést más karakterisztikájú hangszigetelő anyaggal kell kombinálni.

Ez a Danosa nehézmembrán, amely már nagyon alacsony frekvenciákon is kiemelkedő hangszigetelő értékeket mutat. A 4 mm vastag membrán súlya 6,5 kg/nm, ezért nem javasolt a felragasztása közvetlenül a vakolatra. Ekkora tömeg ugyanis esetleg lerántja azt. A technológia hasonló lesz a léghangoknál részletezett szigetelési megoldáshoz: Először a 25 mm-es natúr porózus lap kerül fel, majd a 4 mm-es Danosa membrán és végül a 12 mm-es Isotex panel. Ezzel a hangszigetelés tömeg-rugó-tömeg elve is érvényesül, sokkal hatékonyabb megoldás jön létre, mint a Danosa közvetlen felragasztásával.

A szigetelés vastagsága 41 mm.

Ezt a technológiát láthatjuk a lenti videón.

Gyakori probléma, hogy évtizedek távlatában nem tapasztalunk hangszigetelési problémát, aztán egy tulajdonosváltozás a szomszédban, átgondolatlan felújítási munkák (az új konyha és fürdőszoba kerül pl. a szomszéd hálószobájával közös falra), gyermek születése a szomszédban, stb. mindent megváltoztat.

Ezért javasoljuk mindenkinek, aki megengedheti magának, hogy egyszerűbb léghangok elleni védekezés kapcsán is válasszák az összetettebb megoldást, mert az az alap problémára is hatékonyabb válasz, viszont amennyiben rosszabbra fordulnak a dolgok, akkor az ő oldalukon már egy ütős védelem van fenn.

Mennyezetre a javasolt rétegrendünk 25 milliméteres natúr porózus hangszigelő lap + 4 mm Danosa nehézmembrán + ismét 25 milliméteres natúr porózus hangszigetelő lap + 12 milliméteres Isotex mennyezeti panel. Itt a gravitáció miatt muszáj a Danosa nehézmembránt „kalodába” fogni.

A szigetelés vastagsága 66 mm.

Látható tehát, hogy minden rétegrendünk (de ezek egyébként a rendelkezésre álló esetleges szűkebb hely vagy a még erősebb hatás igénye miatt tovább variálhatók) vékonyabb, mint az itthon általában alkalmazott gipszkarton előtétfalak vagy más megoldások.

Hatás: a többrétegű megoldásokkal és abban az esetben, ha minden kritikus közvetítő felületet le lehet burkolni, nagyjából a zavaró hangok „lefelezésére” lehet számítani.

Kivitelezés: a hangszigetelési munkák szakértelmet, tapasztalatot és precizitást igényelnek. Ezt nem javasoljuk saját kivitelezésben megpróbálni, csak képzett és gyakorlott ügyfeleinknek. Nagy súlyok kerülnek fel a falra és a mennyezetre, amelyeknek ott is kell maradniuk. Rutinos, gyors, udvarias kivitelező kollégákat tudunk ajánlani, akik számára ez a napi rutin.

Az utólagos hangszigetelésre egészen más fizikai összefüggések érvényesek,mint a hőszigetelésre. Megérteni és ténylegesen megoldani is sokkal keményebb dió.

Egy átlagos felhasználó számára nem is annyira ez a tudás a fontos, hiszen nagyon sok olyan eszközt használunk ma már, amelyek működési elvét, annak részleteit csak kevesen, az azzal kifejezetten foglalkozók ismerik mélységeiben. A mobiltelefonunk, gépjárművünk stb. csupa ilyen dolog. Sokkal fontosabb a végső eredmény, hogy a munka végén a zajártalom számunkra elfogadható mértékűre csökkenjen.

Persze néhány alapelvet érdemes ismerni (a teljesség igénye nélkül):

A hangszigetelő anyagok képességét laboratóriumi körülmények között vizsgálják. Az ott igazolt érték alapján nevezhetünk valamit hangszigetelőnek. Ez az érték azonban nem adódik lineárisan hozzá más anyagok hangszigetelő képességéhez. 1+1 tehát nem 2, hanem lényegesen kevesebb.

A lakás, amelyben élünk, egy egyedi rendszer. Tartalmazza mindazokat a zavaró körülményeket, hibákat, amelyeket a laboratóriumban vizsgálnak. A szomszédból átszűrődő zavaró hangok szinte biztosan nem csak a közvetlen határos falon át érkeznek. Többek között ezért sincs tökéletes hangszigetelés. A hangok jöhetnek az aljzaton, a födémen, a merőleges falakon, az ablakokon, de akár a lakásokat összekötő erkélyeken vagy gépészeti csöveken stb. keresztül.

A zavaró körülmények egy társasházban is lakásonként eltérhetnek egymástól, függően a kivitelezési és tervezési hibáktól, utólagos átalakításoktól stb.

Ha nem szigetelik tökéletesen az összes olyan felületet (ami teljes résmentességet is jelent az egész érintett felületen), ahol még zavaró mértékben jön át hang, akkor a hangszigetelés nem lehet kielégítő. Ezért van az, hogy sok esetben a „doboz a dobozban” elvén kell hangszigetelni, hogy az eredmény megnyugtató legyen. (Egy helyiség minden határoló eleme szigetelést kap: az oldalfalak, a mennyezet és az aljzat.)

Hangszigetelés vélemények

Szeretnék visszajelezni Önök felé, hogy nagyon elégedettek vagyunk mind a bekerült anyagokkal, mind a végzett munkával és gyorsasággal. Sorházi lakásban élünk középen és a ház egyik oldalán lévő 2 félszoba szigetelésében segítséget kértünk Önöktől. Szomszédunk eddig is néha beledolgozott az éjszakába, de a koronavírus miatt teljesen átállt az éjszakai otthoni munkavégzésre, olykor hajnali 3-4-ig zajongott, amire néha-néha mi és a gyerekeink is felébredtek. A konyhai zajok (víz, edény csörömpölés), konnektorból ki-be húzgálás, zene és lépés dübögése az éjszakai csendben szinte teljesen átjöttek a falon. Ekkor ébredtünk rá, hogy az építtető sajnos itt nem végzett jó munkát, így minél gyorsabban megoldást kerestem, mely alapján az Isotex-et választottam. A három rétegű 4,1 cm-es szigetelés mellett döntöttünk (porózus farostlemez 25 mm + Danosa MAD 4 mm + Decor elem) ajánlásuk és a jobb eredmény érdekében. Azt kell mondjam pár nap után: egyáltalán nem bántuk meg! A szobák végre nem visszhangzanak, a szomszéd felől a zajok pedig szinte eltűntek. Már fontolgattuk, hogy elköltözünk, de végre visszakaptuk a nyugodt kis otthonunkat. Ráadásul a Dekor elem szuperül néz ki, feldobta mindkét szobát. A kollégáinak (Hinsenkamp Ottó és csapata) köszönjük a szép és gyors munkát! Hála nekik, még aznap vissza tudtunk pakolni!

- László

Megtörtént a hangszigetelés, ami a szomszéd lakásból átszűrődő, a falba épített csövek erős vízfolyás hangjai, illetve kopogó hangok, és hangos beszéd miatt vált szükségessé. Az Isotex lapok a Danosa lapokkal kombinálva kb. 80%-ban csökkentették az áthallást, ami lényegében élhetőbbé tette a lakásunkat (a nyugalom ugyanis akkor válik igazi kinccsé, ha előtte az ember hosszú éveken keresztül megtapasztalta az ellenkezőjét…). Említést kell még tennem a kivitelezőkről: gyors, profi munkát végeztek, pedig a nagy hőség, és a rengeteg aljzat (TV, termosztát, telefon, stb.) nem igazán könnyítette meg a dolgukat. Távozásukkor teljesen tiszta, kulturált munkaterületet hagytak maguk után. Eredetileg úgy terveztük, hogy majd le fogjuk festetni a szigetelést, de olyan szerencsésen sikerült kiválasztani a színt, hogy arra már nem volt szükség. A végeredmény minden igényünket kielégítette, vagy inkább nyugodtan mondhatom: túl is teljesítette azt.

- András

További vélemények

Kérdése van? Bizonytalan?

Ingyenes tanácsadással és termékmintával várjuk! Látogasson el bemutatótermünkbe vagy hívja szakértő kollégáinkat. Szívesen segítünk!

Ajánlatkérés