Interiör 51-es paneljeink májusban 15% kedvezménnyel kaphatók!

(csak a Ceglédi úti bemutatótermünkben)

Hangszigetelés

NAGYON FONTOS:

A hangszigetelésre egészen más fizikai összefüggések érvényesek, mint a hőszigetelésre. Az, hogy egy anyag egyaránt jó hő- és hangszigetelő, nem jelenti azt, hogy ugyanolyan vastagságú burkolat egy csapásra megoldja mindkét problémánkat.

Belső hőszigetelés és hangszigetelés utólag

Akinek áthallásos problémája van, vagy azt akarja megelőzni, de nincsenek ismeretei a hangszigeteléssel kapcsolatban, mindenképpen érdemes előzetesen hozzáolvasnia a témához. Ha ezt az interneten teszi, akkor még arra is ügyelnie kell, hogy ott rengeteg megtévesztő információ is van, akár tudatlanságból, akár szándékos félrevezetésből.

A lényeg, hogy a felhasznált hangszigetelő anyag hangszigetelő képessége (típusától függetlenül) nem adódik hozzá lineárisan az adott falfelület szigetelőképességéhez. Tehát ha van egy válaszfalunk, amely 30 dB hangcsillapítású, és rajta keresztül halljuk, hogy a szomszéd éppen valamelyik televíziócsatornát nézi, akkor egy 22 dB hangcsillapítású anyag (pl. az ISOTEX 12 mm vastag panelja) felrakásával a falunk nem 30 + 22 = 52 dB-es hangszigetelő képességgel fog rendelkezni, hanem kb. 33 dB-essel, ami nem jelent a fülünk számára érdemi változást.

Amennyiben hatékonyan meg akarjuk emelni a szigetelni kívánt fal hangszigetelési képességét, akkor az ISOTEX panelek esetében meg kell növelni a szigetelés vastagságát. Ha normál életviteli hangokat hallunk a szomszédból, mint beszélgetés, tévézés, gyerekzsivaj, akkor a 25 mm-es natúr porózus lap kerül először a falra, majd a 12 mm-es tapétázott ISOTEX lap. Ugyanarról az anyagról van tehát szó, normál léghangok esetén nincs is szükség másra.

Egyszerű hangszigetelési képességet összehasonlító kísérlet polisztirol (nikecell, hungarocell), natúr porózus farostlemez és kőzetgyapot között.

Előfordul, hogy a vevőink nagyon durvának ítélik meg az áthallást, és 2 réteg natúr porózus lapot rakatnak alulra. Az eredményt a vásárlók úgy írják le, hogy az eddig idegesítő hangok eltávolodtak, egy részük teljesen kiesik, másik részük “lekerekedik”, elviselhető háttérzajjá szelídül, ami adott esetben az építési szabványoknak megfelelő válaszfalak esetén is előfordulna.

Ez a javasolt megoldás az ún. léghangok esetében. A felrakás technológiája a lenti videón tekinthető meg.

Isotex hangszigetelés jellemző rétegrend

Ha testhangok (pl. dübögés, kopogás, lift hangja) vagy mély, basszus hangok (pl. hifi felszerelés, házimozi mélynyomója) is áthallatszanak, vagy ún. vizes hangok jönnek át a szomszédból (wc öblítése, csapok hangja, surrogás a csövekben), akkor az ISOTEX hangszigetelést más hangszigetelő anyaggal kell kombinálni.

Ez a DANOSA nehéz panel, amely már nagyon alacsony frekvenciákon is kiemelkedő hangszigetelő értékeket mutat. A 4 mm vastag membrán súlya 6,5 kg, ezért nem javasolt a felragasztása közvetlenül a vakolatra. Ekkora tömeg ugyanis esetleg lerántja azt. A technológia hasonló lesz a fent részletezett szigetelési megoldáshoz: Először a 25 mm-es natúr porózus lap kerül fel, majd a 4 mm-es DANOSA membrán és végül a 12 mm-es ISOTEX panel. Ezzel a hangszigetelés tömeg-rugó-tömeg elve is érvényesül, sokkal hatékonyabb megoldás jön létre, mint a DANOSA közvetlen felragasztásával.

Ezt a technológiát láthatják a lenti videón.

Isotex-Danosa M.A.D hangszigetelési rendszer mély, test- és vizes hangok szigetelésére is

Az Isotex, amely elsősorban a léghangok tartományában nagyon hatékony, kiegészül a spanyol Danosa gyár ötszörös nehézségű hang- és rezgés csillapító membránjával, ami a mélynyomó által keltett frekvenciák ellen, vagy a bevésett vízcsövek, rossz szerelvényezés miatti zajok ellen is hatásos. A Danosa M.A.D. 4 mm vastag, de négyzetméter súlya kb. 6 kg. Ha csak nagyon mély frekvenciák, vagy csak erős test- és mély hangok okoznak gondot, akkor az önálló alkalmazása is megoldás lehet. Ilyenkor két réteg gipszkarton között kell alkalmazni.

Hangszigetelés vélemény

"T. Szilágyi úr! A cégén keresztül megrendelt hangszigetelés elkészült. Az Ön által javasolt vállalkozó két munkatársa gyorsan, szépen dolgozott, munkájukkal elégedett voltam. Maga a felépítés is esztétikus. Nagyon sokat segített az Önnel való személyes átbeszélés, kicsit azért féltem, hogy nem váltja be azt, amit várok, de tévedtem. MŰKÖDIK!!! Ajánlom mindenkinek, akinek hasonló problémái vannak a hangos szomszédok miatt. Nálam végül is 6,6 cm- vastagság lett beépítve, de ennyi kellett is. Köszönöm a segítségét, Önnek és a kivitelezőknek is. Üdvözlettel Simon Ágnes"

Budapest | 2016.11.08.

 • Bemutatóterem

  Euro-log székház, földszint
  1107 Budapest, Ceglédi út 19.

  Nyitva tartás
  H, K, Sz, Cs: 12.00-17.00

  Viszonteladók »

 • Házhoz szállítás

  Vevőink számára az alábbi díjtételek mellett szállítunk házhoz:

  Budapest: 8.500 Ft +ÁFA
  Budapest 40 km-es vonzáskörzete: 12.500 Ft +ÁFA

  Nagyobb távolság esetén kérje egyedi ajánlatunkat.

  Az emeletekre történő felhordást a díj nem tartalmazza, ugyanis csak a sofőr megy az áruval. A lapok súlya, és mérete miatt egy ember nem tudja a paneleket a lépcsőházakban mozgatni. A változás jogát fenntartjuk!

 • Szerelési szolgáltatás

  Az ISOTEX szigetelő panelek installációjához igényes, lelkiismeretes, gyakorlott kivitelezőket tudunk ajánlani.